Kwaśny smak odczuwamy z opóźnieniem
Reakcja receptorów kwaśnego smaku na kwaśne substancje jest opóźniona. Smak ten odczuwamy dopiero kiedy źródło kwaśnego smaku zostaje usunięte - informują na łamach pisma "EMBO" naukowcy z Japonii.
Za odczuwanie smaku kwaśnego jedzenia czy picia odpowiadają
receptory PKD1L3-PKD2L1, które są kanałami wapniowymi
zlokalizowanymi w błonie komórkowej. Bodziec (kwaśna substancje)
aktywuje je i prowadzi do otwarcia kanału i napływu jonów wapnia
do komórki.
Profesorowie Makoto Tominaga i Hitoshi Inada z National Institute
for Physiological Sciences w Okazaki odkryli, że kanały te
otwierają się dopiero po usunięciu kwaśnej substancji.
Naukowcy badali aktywność kanału PKD1L3-PKD2L1 stymulowaną przez
kwaśny bodziec przy użyciu techniki obrazowania stężenia wapnia i
metod elektrofizjologicznych. Wykazali, że hodowane w laboratorium
komórki, które mają na swojej powierzchni ten kanał (receptor)
reagują zwiększeniem poziomu wapnia nie na samą stymulację
kwaśnym, ale bezpośrednio po usunięciu kwaśnej substancji.
Autorzy pracy tłumaczą "Kanały PKD1L3-PKD2L1 są obecne w kubkach
smakowych na wewnętrznej stronie języka, blisko ślinianek. Kwaśne
substancje takie jak zepsute pożywienie i inne szkodliwe
substancje są dla ludzi niebezpieczne, dlatego mogą być szybko
usuwane przez ślinę. Opóźniona reakcja kanałów PKD1L3-PKD2L1,
którą odkryliśmy pozwala nam odczuwać kwaśny smak nawet po
usunięciu kwaśnego pożywienia". (PAP)
ostatnia zmiana: 2008-06-10