Organizmy morskie zagrożone wzrastającym zakwaszeniem wody
Wzrastające zakwaszenie mórz i oceanów negatywnie wpływa na rozmnażanie się organizmów morskich - informują naukowcy na łamach pisma "Current Biology".
Morza i oceany absorbują dwutlenek węgla z atmosfery, w tym ten,
który jest produktem spalania przez człowieka paliw kopalnych. W
ten sposób wody morskie stają się swego rodzaju zbiornikiem
dwutlenku węgla. Dzięki temu jego część usuwana jest z atmosfery.
Bardzo długo uważano, że chemiczna równowaga mórz jest czymś
niezmiennym.
Badania przeprowadzone przez Jona Havenhanda i
Michaela Thorndyke'a z Uniwersytetu w Gotheburgu w Szwecji dowodzą
jednak, że od mniej więcej stu lat postępuje proces zakwaszania
wody morskiej, który z kolei może negatywnie wpłynąć na
rozmnażanie się organizmów morskich.
Częścią badań były eksperymenty przeprowadzone na jeżowcach w
wodzie o poziomie zakwaszenia prognozowanym na rok 2100. Jeżowce
wydzielają nasienie na zewnątrz.
Do zapłodnienia dochodzi u nich w
otwartej wodzie. Podczas eksperymentów okazało się, że rozmnażanie
się zwierząt przebiegało dużo mniej pomyślnie. Skuteczność
rozmnażania spadła o 25 proc. W zakwaszonej wodzie nasienie
wędrowało dużo wolniej, a z zapłodnionych jajeczek rozwijało się
tylko 75 proc. zdrowych larw.
"Jeśli zjawisko to odniesiemy do gatunków istotnych z
komercyjnego punktu widzenia, takich jak ryby, małże, homary czy
kraby, zakwaszenie mórz może mieć daleko idące skutki" - mówi
Havenhand.(PAP)
ostatnia zmiana: 2008-07-31