Organizmy morskie zagrożone wzrastającym zakwaszeniem wody

Dział: Ekologia

Wzrastające zakwaszenie mórz i oceanów negatywnie wpływa na rozmnażanie się organizmów morskich - informują naukowcy na łamach pisma "Current Biology".

Morza i oceany absorbują dwutlenek węgla z atmosfery, w tym ten, który jest produktem spalania przez człowieka paliw kopalnych. W ten sposób wody morskie stają się swego rodzaju zbiornikiem dwutlenku węgla. Dzięki temu jego część usuwana jest z atmosfery. Bardzo długo uważano, że chemiczna równowaga mórz jest czymś niezmiennym.

Badania przeprowadzone przez Jona Havenhanda i Michaela Thorndyke'a z Uniwersytetu w Gotheburgu w Szwecji dowodzą jednak, że od mniej więcej stu lat postępuje proces zakwaszania wody morskiej, który z kolei może negatywnie wpłynąć na rozmnażanie się organizmów morskich. Częścią badań były eksperymenty przeprowadzone na jeżowcach w wodzie o poziomie zakwaszenia prognozowanym na rok 2100. Jeżowce wydzielają nasienie na zewnątrz.

Do zapłodnienia dochodzi u nich w otwartej wodzie. Podczas eksperymentów okazało się, że rozmnażanie się zwierząt przebiegało dużo mniej pomyślnie. Skuteczność rozmnażania spadła o 25 proc. W zakwaszonej wodzie nasienie wędrowało dużo wolniej, a z zapłodnionych jajeczek rozwijało się tylko 75 proc. zdrowych larw.

"Jeśli zjawisko to odniesiemy do gatunków istotnych z komercyjnego punktu widzenia, takich jak ryby, małże, homary czy kraby, zakwaszenie mórz może mieć daleko idące skutki" - mówi Havenhand.(PAP)

ostatnia zmiana: 2008-07-31
Komentarze
Polityka Prywatności