Silne uzależnienie od kofeiny ma podłoże genetyczne
Czynniki genetyczne, które podnoszą ryzyko alkoholizmu, są również związane z silnym uzależnieniem od kofeiny - wskazują najnowsze badania amerykańskie. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "American Journal of Psychiatry".
Najnowsze badania przeprowadził zespół z Uniwersytetu Johnsa
Hopkinsa w Baltimore (stan Maryland). Objęły one grupę 44
ciężarnych kobiet. Średnia wieku badanych wyniosła około 32 lat.
Ponad 70 proc. miała minimum średnie wykształcenie. Uzależnienie
od kofeiny stwierdzono u ponad połowy z nich.
Pacjentki wypełniały ankiety na temat spożycia alkoholu, kofeiny
oraz palenia papierosów w okresie 6 miesięcy przed wykryciem
ciąży. Rodzinne ryzyko alkoholizmu stwierdzano u kobiety wówczas,
gdy przynajmniej jeden z jej krewnych pierwszego stopnia (ojciec,
matka, rodzony brak czy siostra) był alkoholikiem.
Wszystkie kobiety zostały pouczone, że spożywanie produktów z
dużą zawartością kofeiny w ciąży może mieć bardzo wiele
negatywnych konsekwencji dla zdrowia matki, jak i nienarodzonego
dziecka. Przede wszystkim nadmierne ilości tej używki znacznie
podnoszą ryzyko spontanicznego poronienia i spowalniają wzrost
płodu. Dlatego lekarze przeważnie zalecają, by ciężarne kobiety
odstawiły produkty z dużą ilością kofeiny do czasu rozwiązania,
albo by spożywały je tylko sporadycznie.
W okresie trwania ciąży naukowcy systematycznie sprawdzali, jak u
wszystkich pacjentek zmieniło się spożycie kofeiny. Pobierali też
próbki śliny, by zweryfikować subiektywne relacje pacjentek.
Okazało się, że kobiety uzależnione od kofeiny i z rodzinnym
ryzykiem alkoholizmu nie potrafiły odstawić napojów z kofeiną na
okres ciąży, mimo zaleceń lekarza. Co więcej, spożywały zbyt duże
dawki używki, przekraczające normy dopuszczalne w ciąży. Pacjentki
tłumaczyły to silnymi reakcjami fizjologicznymi typowymi dla
terapii odwykowej, takimi jak zaburzenia normalnego
funkcjonowania, czy uczucie "głodu" kofeinowego.
Żadna z tych kobiet nie nadużywała alkoholu w czasie badań i nie
była leczona z tego powodu w przeszłości.
Kobiety, które nie były obciążone rodzinnym ryzykiem alkoholizmu,
bez problemów rezygnowały z picia kawy w ciąży.
"Z naszych badań wynika, że czynniki genetyczne, które
predysponują do alkoholizmu, mogą też zwiększać ryzyko
uzależnienia od kofeiny" - komentują autorzy pracy. Ich zdaniem,
sugeruje to, że kobiety z tymi czynnikami ryzyka wymagają
specjalnych interwencji terapeutycznych w czasie ciąży, a nie
tylko porady lekarskiej na temat spożycia kofeiny. (PAP)