Ekologiczna metoda oczyszczania wody z barwników

Dział: Ekologia

Jak usunąć z wody zanieczyszczające ją chemiczne barwniki? Wrzucając do niej skórkę pomarańczową, twierdzą uczeni.

Barwniki są stosowane np. przez farbiarnie i drukarnie oraz w procesach fotograficznych, a także jako dodatki do produktów ropopochodnych.

Gdy dostają się do zbiorników wodnych, zmniejszają przejrzystość wody, przez co światło słoneczne nie może się przez nią przebić. W związku z czym wszystkie organizmy żyjące w wodzie, które potrzebują światła np. do fotosyntezy - giną.

Na pomysł ekologicznej (choć nie zielonej, a pomarańczowej) metody oczyszczania wody z barwników wpadli naukowcy z Algierii. W laboratoryjnych doświadczeniach udowodnili, że zwykła skórka pomarańczowa jest w stanie zaabsorbować przynajmniej cztery agresywne barwniki o kwaśnym odczynie. (PAP)


ostatnia zmiana: 2008-10-30
Komentarze
Polityka Prywatności