Antyczna kuchnia w greckich muzeach
Tymczasowe wystawy poświęcone starożytnej kuchni greckiej zostały zorganizowane przez greckie
Ministerstwo Kultury z okazji trwających od sierpnia do listopada obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa.
Podczas weekendu turyści,
którzy odwiedzą greckie muzea będą mogli zapoznać się m.in. z
niektórymi antycznymi przepisami kulinarnymi i ze starożytnymi
dietami oraz zobaczyć naczynia kuchenne z tamtego okresu.
"Mimo że nie posiadamy żadnych źródeł pisanych z epoki brązu,
dzięki analizom resztek pokarmu, które przetrwały w starożytnych
naczyniach, udało się odtworzyć niektóre przepisy kulinarne z
tamtego okresu" - wyjaśnił przedstawiciel greckiego resortu kultury.
Wśród przepisów, które uświetnią ekspozycje znajdują się "miodowe
kulki w sezamie", "figi obtoczone migdałami" oraz inne potrawy
przygotowane na bazie wina, jęczmienia i serów.
Oprócz zdobycia wskazówek co do przygotowania greckich
przysmaków, ci którzy odwiedzą w tych dniach greckie muzea
dowiedzą się, jak wyglądała dieta starożytnego sportowca, będą
mogli podziwiać naczynia kuchenne z czasów antycznych oraz
prześledzą drogi, jakimi docierały do Grecji przyprawy, herbata i
kakao. Przygotowano także ekspozycję, dzięki której będzie można
zapoznać się z cenami produktów żywnościowych w tamtych czasach.
Podobną wystawę z tej samej okazji zorganizowano w Grecji w
ubiegłym roku. (PAP)