Jadalne ziarno bawełny?

Dział: Biologia

Dzięki modyfikacji genetycznej uzyskano nietoksyczne ziarno bawełny. Być może stanie się ono nowym, wydajnym źródłem pożywienia - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences."

Bawełna pozostaje jednym z najważniejszych materiałów do wytwarzania tkanin. Ziarna bawełny są odpadem, nienadającym się do spożycia przez ludzi - choć zawierają wiele białka, jest w nich też gossypol, toksyczny związek powodujący niepłodność. Ma on za zadanie chronić roślinę przed szkodnikami.

Zespół Keerti Rathore z Institute for Plant Genomics&Biotechnology w Teksasie metodą interferencji RNA uzyskał odmianę bewełny, w której gen odpowiedzialny za syntezę gossypolu nie jest aktywny w nasionach. Dzięki temu nasiona są jadalne dla ludzi, ale reszta rośliny zawiera chroniący ją gossypol.

Liczona w dziesiątkach milionów ton produkcja ziaren bawełny na całym świecie mogłaby wykarmić 500 milionów ludzi. Ponadto, można by metodą interferencji RNA uzdatnić także niejadalne ziarna innych roślin uprawnych.(PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności