Wybierz ekologię w kuchni

Dział: Ekologia

Zarządzanie odpadami, rozsądne wykorzystanie żywności i oszczędność energii to podstawy ekologicznego stylu życia. Wiedziałaś, że te zielone idee można z powodzeniem stosować nawet w kuchni? Dowiedz się, w jaki sposób!

Kuchnia to miejsce, gdzie domowa ekologia daje najlepiej widoczne efekty. To tam produkujemy większość odpadów, przygotowujemy posiłki z naturalnych składników oraz zużywamy cenne zasoby energii. By lepiej chronić środowisko, wszystkie te czynności można realizować według kilku podstawowych eko-zasad.

Sortuj i przetwarzaj

Najważniejsze jest dobre zarządzanie odpadami. Selektywna zbiórka śmieci, to standard w większości krajów Unii Europejskiej. W Polsce również rośnie liczba jej zwolenników. By realizować ją prawidłowo, należy wyrzucać osobno tworzywa sztuczne (plastik i metale), papier, szkło oraz odpady organiczne lub takie, które nie nadają się do ponownego przetworzenia. Ten proces będzie łatwiejszy, jeżeli zdecydujemy się na dobry zestaw sortowników.

- Kubły montowane w obudowie kuchennych mebli pozwalają sprawniej oddzielać poszczególne grupy odpadów, a przy okazji utrzymać porządek w kuchni - mówi Marcin Małecki z firmy Häfele.

Umieszczenie sortowników w szufladzie lub szafce sprawia, że kubły nie zajmują zbędnego miejsca i domownikom łatwiej poruszać się po pomieszczeniu. Takie rozwiązanie ma też korzyści estetyczne.

Ale segregacja to nie jedyny sposób na dobre zarządzanie domowymi odpadami. Wiele z nich, jak szklane butelki, słoiki, torebki foliowe, papierowe, czy opakowania po lodach można ponownie wykorzystać. Będą służyły jeszcze przez długi czas, a my nie tylko zadbamy w ten sposób o środowisko, ale i o stan naszego portfela.

Nie marnuj jedzenia

Ile kosztuje jedzenie, które wyrzucasz, bo skończył się termin ważności? W skali miesiąca z pewnością sporo. To oznacza kolejne zbędne wydatki oraz bezsensowne marnotrawstwo. Jak zmusić się do lepszego wykorzystywania żywności?

- Przez jakiś czas zapisujmy, które produkty i w jakich ilościach wyrzucamy do kosza. Potem podsumujmy, ile to wszystko kosztowało. Uzyskany wynik z pewnością zadziała na nas motywująco - mówi Katarzyna Szczupał-Vieweg, prezes Staufen Polska i specjalistka w dziedzinie tzw. szczupłego zarządzania.

Dobrym nawykiem jest dokładne planowanie zakupów oraz posiłków - najlepiej w oparciu o to, co aktualnie znajduje się w naszej lodówce i czego rzeczywiście potrzebujemy. Znaczenie ma też ułożenie produktów na kuchennych półkach. Najbliżej frontu powinny znajdować się te z najkrótszą datą przydatności do spożycia. W ten sposób zmniejsza się prawdopodobieństwo, że zepsują się nim zostaną użyte. Na koniec warto wspomnieć o starej regule zawodowych kucharzy - nawet resztki mogą stworzyć smaczny i wartościowy posiłek. Dlatego wykorzystujmy składniki, jak najbardziej efektywnie.

Zadbaj o energię

A jak w kuchni zadbać o zużycie energii? Głównie przez stosowanie odpowiedniego oświetlenia. Można jednak zapomnieć o modnych niegdyś świetlówkach kompaktowych. Przyszłość oszczędzania prądu leży w technologii LED. Oprawydiodowe zużywają minimalne ilości energii, a przy tym generują jasne i przyjazne oczom światło. Nadają się idealnie do oświetlania całego pomieszczenia, ale też powierzchni roboczych w kuchni, jak blaty lub doświetlania półek z potrzebnymi przyborami.

- Przykładem mogą być systemy oświetlenia LED Loox, przeznaczone do montażu w meblach lub na ich powierzchni - mówi Marcin Małecki. - Sprawdzają się idealnie w zabudowie kuchennej, a niski pobór energii, bardzo dobre parametry świetlne i minimalne ilości ciepła z opraw tylko zwiększają ich przydatność w tej przestrzeni. Co najważniejsze, takie ekologiczne oświetlenie jest bardzo łatwe w montażu i pozostanie sprawne przez kilka dobrych lat. Stosowane jako alternatywa dla zwykłych żarówek, z pewnością pozwoli obniżyć rachunki za prąd i uczynić dom przyjaźniejszym dla środowiska.


opublikowano: 2014-11-10
Komentarze
Polityka Prywatności