Większość badanych osób wolało smak nowego rodzaju genetycznie modyfikowanych pomidorów niż zwykłych nie "poprawianych" warzyw - informują naukowcy z Izraela na łamach pisma "Nature Biotechnology".
Efraim Lewinsohn wraz z zespołem z Newe Yaar Research Center wyhodowali pomidory z genem bazylii cytrynowej. Genetycznie zmodyfikowane pomidory miały wyczuwalnie cytrynowy aromat. Odróżniło je od normalnych pomidorów 78 spośród 82 pytanych osób.
Z kolei 49 z 82 osób oceniło, że nowe pomidory mają lepszy smak, 4 osoby nie odczuły różnicy a 29 osób preferowało zwyczajne pomidory. Jedną z przyczyn może być to, że pomidory modyfikowane zawierają około połowy ilości likopenu znajdującego się w tradycyjnych zwykłych pomidorach i w związku z tym nie są tak mocno czerwone. Likopen jest dobroczynnym antyutleniaczem, o którym spekuluje się, że przeciwdziała chorobom serca i nowotworom.
Część osób oceniających smak pomidorów modyfikowanych uznała je za słodsze, ale naukowcy podkreślają, że wprowadzenie dodatkowego genu nie wpływa na poziom cukrów. Jak przekonują naukowcy, przy użyciu tej samej metody można będzie modyfikować aromaty wielu owoców, warzyw i kwiatów. (PAP)