Sekwencja genów winorośli przestała być tajemnicą. Analiza genomu winorośli wyhodowanych ze szczepu Pinot Noir wykazała, że winogrona te zawierają dwa razy więcej enzymów odpowiedzialnych za powstawanie esencjonalnego oleju i aromatu, niż inne analizowane rośliny.
Zdaniem francuskich naukowców teraz będzie można badać różnorodność smaków win na poziomie różnic w genomie winorośli. Praca na ten temat ukazała się w najnowszym elektronicznym wydaniu pisma "Nature".
Naukowcy z francusko włoskiego konsorcjum na rzecz zbadania genomu winorośli zsekwencjonowali materiał genetyczny winorośli właściwej (Vitis vinifera), uzyskali w ten sposób czwartą sekwencję rośliny kwitnącej i pierwszą dla rośliny wydającej owoce. Autorzy pracy wybrali do swoich badań winorośl ze względu na jej ważne znaczenie kulturowe.
Wyniki badań wykazały, że geny zaangażowane w metabolizm tanin i terpenów, związków dzięki którym możemy się zachwycać aromatem wina, uległy amplifikacji - jest ich więcej. Ponadto naukowcy odkryli w genomie winorośli zwiększoną ilość genów zaangażowanych w produkcję resweratrolu, znanego przeciwutleniacza, któremu czerwone wino zawdzięcza swój dobroczynny wpływ na zdrowie.
Sekwencja genomu winorośli będzie ogólnie dostępna, dzięki czemu możliwe będzie zbadanie genów ważnych z punktu widzenia rolnictwa i uprawy winorośli oraz tych, związanych z jej udomowieniem. Dane będą mogły być wykorzystane nie tylko do znalezienia genów odpowiedzialnych za charakterystyczny aromat różnych rodzajów win, ale także w celu przyspieszenia prac nad genami odporności na choroby roślin, co zmniejszy konieczność stosowania pestycydów. (PAP)