Wino ma właściwości dezynfekujące. Jak dowodzą badania, można by go używać w domu do usuwania bakterii z naczyń kuchennych i stołów, a nawet do mycia owoców i warzyw - piszą naukowcy w "Journal of Food Science".
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych, pod kierunkiem Marka Daeschela z Oregon State University, badali różne własności wina. Brali pod uwagę takie jego cechy, jak zawartość alkoholu, siarczanów oraz poziom kwasowości.
Na potrzeby testów badacze opracowali próbki wina ze szczepów pinot noir (wino czerwone) i chardonnay (wino białe) z różnym poziomem badanych parametrów. Okazało się, że wino zawierające najwięcej alkoholu i wykazujące najwyższą kwasowość najlepiej sprawdziło się w usuwaniu bakterii chorobotwórczych - pałeczki okrężnicy (Escherichia coli) i gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus).
Jak piszą naukowcy, naturalne substancje oparte na winie mogą być dobrą alternatywą dla używanych obecnie środków czyszczących na bazie np. amoniaku. Przede wszystkim zastosowanie substancji naturalnej może podnieść poziom bezpieczeństwa żywności. Jak dodają, ich pomysł może przyczynić się do powstania doskonałej niszy rynkowej dla niskogatunkowych win. (PAP)