Ekologiczne piwo

Dział: Ekologia

Nowa technologia pozwala wytwarzać piwo przy niższym zużyciu energii i mniejszej emisji odpadów - informuje "New Scientist".

Technologię PDX opracowała brytyjska firma Pursuit Dynamics z Huntington. Do procesu warzenia zaangażowano w niej strumienie poruszającej się z prędkością naddźwiękową pary, która przepływając przez kadź podgrzewa, miesza i rozpyla brzeczkę, tworząc zawiesinę maleńkich kropelek.

Dzięki temu ogromnie zwiększa się powierzchnia płynu, co przyspiesza zachodzące reakcje. Stosując PDX, w browarze Coors w Burton nad rzeką Trent udało się obniżyć zużycie energii o 40 procent. Jednocześnie spadła ilość osadzających się w aparaturze zanieczyszczeń, co zmniejszyło zapotrzebowanie na energicznie działające środki czyszczące. Metodą zainteresowały się już brytyjski browar Shepherd Neame oraz duński Carlsberg.(PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności