Szympansy jedzą ziemię, aby wzmocnić antymalaryczne właściwości roślin - informuje pismo "Naturwissenschaften".
Jak wynika z badań zespołu Sabriny Krief z muzeum historii Naturalnej w Paryżu, umyślne jedzenie ziemi (geofagia), praktykowane przez szympansy ma dla nich duże znaczenie zdrowotne. Zwierzęta były obserwowane w parku narodowym Kibale w Ugandzie.
Szympansy z Kibale jadły ziemię wkrótce po lub tuż przed zjedzeniem roślin o właściwościach przeciwmalarycznych, takich jak liście Trichilla rubescens. Sama roślina ma słabe działanie antymalaryczne, jednak badania laboratoryjne wykazały, że w żołądku szympansa, w obecności próbek ziemi, liście nabierały silnych właściwości przeciwmalarycznych.
Okazało się, że także miejscowe ludy stosują ziemię z tych samych miejsc w celach leczniczych - w przypadku biegunki. Lecznicze właściwości są związane z występowaniem w roślinie minerału- kaolinitu.(PAP)