Jedz inteligentnie - będziesz mądrzejszy
Związki obecne w różnych pokarmach - od mieszanek mlecznych dla dzieci po jajka - korzystnie wpływają na rozwój połączeń nerwowych i na inteligencję - informują naukowcy z USA na łamach pisma "FASEB Journal".
Naukowcy z Massachusetts Institute of Technology w Bostonie
prowadzili badania na małych gryzoniach - myszoskoczkach. Część z
nich otrzymywała wraz z pokarmem kombinację trzech związków, które
korzystnie wpływają na błony komórek nerwowych. Były to: cholina
obecna w jajach, monofosforan urydyny (UMP) obecny w burakach oraz
wielonienasycony kwas tłuszczowy DHA (kwas dokozaheksaenowy)
zawarty w tłuszczach rybich.
W ramach kontroli, innej grupie
myszoskoczków nie podawano tych związków.
Po czterech tygodniach naukowcy poddali zwierzęta testom na
inteligencję. Były to między innymi testy sprawdzające orientację
gryzoni w labiryncie wodnym.
Okazało się, że u zwierząt, które otrzymywały cholinę z dodatkiem
UMP lub/i z DHA poprawiły się zdolności poznawcze - myszoskoczki
lepiej orientowały się w labiryncie i szybciej trafiały w różne
miejsca w porównaniu z gryzoniami z grupy kontrolnej.
Po wykonaniu testów, naukowcy przeprowadzili sekcję mózgów
zwierząt.
Analiza wykazała, że przy diecie wzbogaconej w trzy
związki powstawało więcej nowych połączeń nerwowych, od których
zależy rozwój inteligencji.
"Mam nadzieję, że ludzkie mózgi będą reagować na ten rodzaj diety
podobnie jak mózgi zwierzęce, czyli tworzeniem nowych połączeń
nerwowych i poprawą zdolności umysłowych"- komentuje biorący
udział w badaniach Richard Wurtman.
"Teraz, gdy już wiemy, jak wpłynąć na inteligencję myszoskoczków,
można mieć nadzieję, że niedługo nadejdzie czas, kiedy można
będzie poprawiać zdolności umysłowe ludzi. Ale szczerze mówiąc,
nie zdarzy się to raczej zbyt szybko, co mogą potwierdzić obrońcy
środowiska, przeciwnicy wojny i zwolennicy teorii ewolucji" -
komentuje edytor "FASEB Journal" Gerald Weissmann. (PAP)
ostatnia zmiana: 2008-07-08