Przekąski zgubą włamywaczy

Skłonność do przegryzienia czegokolwiek w okradanym domu często bywa zgubna dla włamywaczy. Analiza śliny na resztkach pokarmu pozwala ustalić ich DNA. W ten sposób schwytano i uwięziono już niejednego głodnego opryszka. Skłoniło to naukowców do sprawdzenia, które rodzaje pokarmów mogą dostarczyć najlepszych próbek śliny.

W tym celu zajmujący się kryminologią badacze Heather Zarsky i

Ismail Sebetan z National University w La Jolla (USA)

zorganizowali przyjęcie dla 13 osób - czytamy w serwisie

"Discovery news".

 

W menu znalazły się pizza, kukurydza w kolbach, skrzydełka

kurczaka, żeberka, czekoladki, ser, jabłka i marchew. Gości

poproszono o to, aby kilka razy ugryźli to, na co mają ochotę, a

resztki zostawili.

 

Naukowcy zauważyli, że najlepsze DNA uzyskiwano z serów, marchwi, jabłek i pizzy. Najmniej przydatne okazały się czekoladki. Możliwe, że z powodu niedużej wielkości ich kawałków. Ich gryzienie nie powodowało pozostawiania śladów śliny.

 

"Wniosek jest taki, że śledczy powinni rutynowo zabierać pokarm z

miejsca zbrodni i badać go pod kątem DNA" - powiedział Zarsky. (PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności