Z raportu „Czysta serwetka?”, opracowanego na zlecenie marki Tork, wynika, że w lokalach otwartych, nieklimatyzowanych liczba bakterii w powietrzu i na serwetkach podawanych klientom z posiłkami przekracza kilkakrotnie obowiązujące normy. Dzięki rozważnemu wyborowi restauracji oraz przestrzeganiu podstawowych zasad higieny możemy uniknąć chorób układu pokarmowego.
Wiele bakterii przedostaje się do
naszego organizmu wraz z zanieczyszczonym pożywieniem. Dokładne umycie rąk przed
przystąpieniem do jedzenia jest podstawą. Jeśli jemy poza domem, warto zwrócić
także uwagę na lokal, w którym się stołujemy. Bakterie mogą zostać przeniesione
na pożywienie z rąk kucharza czy kelnera lub znajdować się na przedmiotach,
z których korzystamy, takich jak sztućce, serwetki czy wykałaczki.
Pamiętając o myciu rąk przed każdym posiłkiem, zwracaniu
uwagi na sposób podania żywności oraz miejsce, w którym jemy, możemy uniknąć
poważnych chorób, np. wirusowego zapalenia wątroby typu A. Częste, zwłaszcza w
okresie letnim, zatrucia pokarmowe w wielu przypadkach spowodowane są właśnie
brakiem higieny tak osób przygotowujących, podających posiłki, jak również
samych konsumentów - twierdzi prof. Zbigniew Gaciong, kierownik Katedry i
Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii Warszawskiego
Uniwersytetu Medycznego.
Czyste ręce – jak to zrobić?
Poza wykształceniem w sobie zwyczaju mycia rąk należy nauczyć się, jak to robić. Aby pozbyć się większości bakterii znajdujących się na dłoniach, należy je dokładnie umyć letnią wodą i mydłem, zwracając szczególną uwagę na miejsca pomiędzy palcami i czubki palców. Dłonie należy myć około 30 sekund, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
O myciu rąk powinniśmy pamiętać szczególnie:
· przed i po jedzeniu
· po wyjściu z toalety
· kiedy kaszlemy bądź kichamy
· po przyjściu do domu
· jeśli korzystaliśmy z komunikacji miejskiej
Restauracja – na co
warto zwrócić uwagę?
Wybierając miejsce, w którym
chcemy zjeść, zwróćmy uwagę na rodzaj pomieszczenia.
W miarę możliwości wybierajmy restauracje klimatyzowane, najlepiej zamknięte. Z raportu „Czysta serwetka?” wynika, że w takich pomieszczeniach jest znacznie mniej groźnych dla zdrowia mikroorganizmów (grzybów i bakterii) niż w nieklimatyzowanych, otwartych lokalach. Przyjrzyjmy się również, w jaki sposób obsługa podaje nam zastawę i serwetki.
Pamiętajmy!
Najmniej bakterii znajduje się na przedmiotach dopiero wyjętych z opakowania. Im dłuższa ekspozycja na otwartej przestrzeni, tym więcej bakterii może znaleźć się na ich powierzchni.