Przypływy a jakość francuskiego wina

zachowa się dobre czerwone wino z Bordeaux, jeśli zanurzy się je na rok w kanale La Manche na głębokości 15 metrów, gdzie będzie bez przerwy kołysane przez silne przypływy i odpływy?

Francuscy enolodzy (enologia to nauka o produkcji, pielęgnacji i
rodzajach wina) udzielili w poniedziałek odpowiedzi na podstawie
eksperymentu. Przez rok trzymali w takich warunkach 600 butelek
czerwonego Haut-Medoc z Chateau Maucamp (rocznik 2001).

"Spróbowaliśmy tego wina; różnica w porównaniu z winem
leżakowanym na lądzie jest wyraźna, to tutaj jest młodsze, a mimo
to bogatsze w smaku" - powiedział Yannick Heude, szef
stowarzyszenia, założonego w bretońskim Saint-Malo specjalnie dla
zbadania roli pływów w dojrzewaniu wina.

Butelki z morza zostaną teraz sprzedane po 20 euro (lądowy
odpowiednik kosztuje 11,50 euro), a 10 proc. eksperymentalnej
partii trafi na aukcję, z której wpływy zasilą kasę ratownictwa
morskiego.

A w kanale La Manche zatopiono juz kolejne 600 butelek wina, tym
razem znad Loary. (PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności