Lepsza malina niż truskawka

Od dawna lekarze i dietetycy przekonują, że jedzenie owoców i warzyw służy zdrowiu. Po gruntownym przebadaniu molekularnych właściwości różnych gatunków okazało się jednak, że korzystne działanie różnych ich rodzajów nie jest takie samo.

To, czy zjesz bataty czy marchewkę, papaje czy pomarańcze, ma znaczenie dla zdrowia - przekonywali naukowcy z Wielkiej Brytanii podczas tegorocznej konferencji Experimental Biology w Kalifornii

Badacze dowiedli, że np. maliny, rzeżucha i kapusta włoska mają wyjątkowo wysoką zawartość cennych składników odżywczych, które są pomocne w zapobieganiu różnym chorobom. Jak podkreślają, dla zdrowia bardzo ważne jest stosowanie różnorodnej, zbilansowanej diety, bo najbardziej znane owoce i warzywa niekoniecznie są najzdrowsze.

Naukowcy badali zwyczaje żywieniowe Brytyjczyków i zaobserwowali, że najpopularniejszym źródłem beta-karotenu jest marchew, źródłem beta-kryptoksantyny są pomarańcze oraz wyciśnięty z nich sok, najchętniej jadanym źródłem zeaksantyny i luteiny jest szpinak, a truskawki najczęściej dostarczają nam kwasu elagowego, zaś gorczyca - izotiocyjanów.

Niemniej jednak, jak wykazali badacze, każdy z tych dobroczynnych związków odżywczych jest w większej ilości obecny w innych ogólnie dostępnych owocach lub warzywach.

Na przykład wymiana marchewki na bataty przyniosłaby nam podwójną dawkę karotenu, zjedzenie papai dostarczyłoby organizmowi 15 razy więcej beta-kryptoksantyny niż jedzenie pomarańczy, a kapusta włoska trzykrotnie więcej zeaksantyny i luteiny niż szpinak. Lepszym niż truskawki źródłem kwasu elagowego są maliny, a rzeżucha ma więcej izotiocyjanów niż gorczyca.

Główny autor badań Keith Randolph tłumaczy, że ważne jest to, jakie owoce i warzywa jemy oraz stosowanie zróżnicowanej diety. Naukowcy podkreślają też, że nie ma jednego pokarmu, który byłby najlepszy i korzystnie działał na wszystkie układy organizmu.

Źródło: PAP

Foto: openphoto.net

ostatnia zmiana: 2010-04-30
Komentarze
Polityka Prywatności