Papryczka chili zamiast pigułki

Badania nad papryczką chili mogą doprowadzić do opracowania nowego, skuteczniejszego środka przeciwbólowego - informuje "Journal of Clinical Investigartion".

Palący smak nadaje chili substancja zwana kapsaicyną. Wiąże się ona ze specyficznymi receptorami komórek.

Jak odkryli naukowcy z zespołu doktora Kenetha Hargreavesa z University of Texas, podobny związek chemiczny pojawia się w bolących miejscach naszego ciała. Zahamowanie wytwarzania tej substancji (utlenione kwasy tłuszczowe zwane OLAM) uśmierza przewlekły ból.

Zdaniem doktora Hargreavesa, dzięki jego odkryciu możliwe będzie w przyszłości leczenie silnego, przewlekłego bólu - związanego na przykład z nowotworami czy schorzeniami stawów.

Źródło: PAP

Foto: openphoto.net

ostatnia zmiana: 2010-05-01
Komentarze
Polityka Prywatności