Oliwa z oliwek może chronić przed poważną chorobą jelit

Kwas oleinowy, którego bogatym źródłem jest oliwa z oliwek, może chronić przed rozwojem wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - wynika z badań naukowców brytyjskich. Informację na ten temat podaje serwis internetowy EurekAlert.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) należy obok choroby Leśniowskiego-Crohna do grupy tzw. nieswoistych zapaleń jelit. Najczęściej diagnozuje się je u osób między 20. a 40. rokiem życia.

Przyczyny rozwoju choroby nie są dobrze poznane. Wiadomo jednak, że rolę odgrywają tu czynniki genetyczne, środowiskowe, jak również infekcje oraz zaburzenia czynności układu odporności - WZJG jest zaliczane do schorzeń autoagresywnych, tj. spowodowanych atakiem komórek odporności na własne tkanki (w tym wypadku na śluzówkę jelita).

Do najczęstszych objawów choroby zalicza się krwawienie z odbytnicy, biegunki, bóle w podbrzuszu. Towarzyszą jej często gorączka, spadek masy ciała, a u dzieci zaburzenia wzrostu. Mogą też występować zmiany na skórze, w płucach, wątrobie, stawach oraz poważne powikłania, jak perforacje czy rak jelita grubego, niewydolność wątroby.

W terapii choroby stosuje się leki przeciwzapalne, immunosupresyjne i biologiczne oraz leczenie operacyjne. Integralnym elementem terapii jest też odpowiednia dieta - lekkostrawna, z ograniczoną ilością błonnika, mleka i potraw wzdymających.

Aby sprawdzić rolę różnych tłuszczów w prewencji WZJG, naukowcy z University of East Anglia w Norwich przeprowadzili badania, które objęły ponad 25 tys. mieszkańców hrabstwa Norfolk w wieku od 40 do 65 lat. Na początku nikt z nich nie cierpiał na to schorzenie. Wszyscy musieli prowadzić szczegółowe dzienniczki na temat dziennego spożycia różnych pokarmów. Zostały one później przeanalizowane przez specjalistów w dziedzinie żywienia. W ciągu 11 lat od momentu rozpoczęcia badań WZJG zdiagnozowano u 22 osób.

Jak obliczyli naukowcy, ryzyko rozwoju tego schorzenia było o 90 proc. niższe u tych uczestników badania, którzy spożywali największe ilości produktów z kwasem oleinowym. Za najbogatsze źródło tego związku uważa się oliwę z oliwek, choć występuje on również w oleju arachidowym, oleju z pestek winogron oraz tłuszczach zwierzęcych (np. w maśle).

"Kwas oleinowy zdaje się zapobiegać rozwojowi WZJG poprzez blokowanie związków chemicznych zaostrzających procesy zapalne, będące podłożem tej choroby" - komentuje prowadzący badania dr Andrew Hart.

Jak szacuje specjalista, poprzez zwiększenie ilości kwasu oleinowego w naszej diecie można by zapobiec blisko połowie przypadków WZJG. Aby uzyskać efekt ochronny wystarczyłoby spożywać dwie do trzech łyżek oliwy z oliwek dziennie.

Badacz zastrzega zarazem, że w przyszłości konieczne jest przeprowadzenie podobnych badań w innych krajach, co pozwoli zweryfikować uzyskane przez jego zespół wyniki. Jeśli okaże się, że kwas oleinowy faktycznie pełni ochronną rolę w jelitach, to można będzie zacząć rozważać wprowadzenie odpowiednich modyfikacji dietetycznych w ramach prewencji WZJG. Warto będzie też sprawdzić, czy suplementy z kwasem oleinowym mogłyby pomóc w terapii tego schorzenia.

Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich badań na konferencji podczas Tygodnia Chorób Układu Trawiennego, który odbywa się w Nowym Orleanie.

Źródło: PAP

Foto: openphoto.net

ostatnia zmiana: 2010-05-05
Komentarze
Polityka Prywatności