Kwas oleinowy, którego bogatym źródłem jest oliwa z oliwek, może chronić przed rozwojem wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - wynika z badań naukowców brytyjskich. Informację na ten temat podaje serwis internetowy EurekAlert.
Przyczyny rozwoju choroby nie są dobrze poznane. Wiadomo jednak, że rolę odgrywają tu czynniki genetyczne, środowiskowe, jak również infekcje oraz zaburzenia czynności układu odporności - WZJG jest zaliczane do schorzeń autoagresywnych, tj. spowodowanych atakiem komórek odporności na własne tkanki (w tym wypadku na śluzówkę jelita).
Do najczęstszych objawów choroby zalicza się krwawienie z odbytnicy, biegunki, bóle w podbrzuszu. Towarzyszą jej często gorączka, spadek masy ciała, a u dzieci zaburzenia wzrostu. Mogą też występować zmiany na skórze, w płucach, wątrobie, stawach oraz poważne powikłania, jak perforacje czy rak jelita grubego, niewydolność wątroby.
W terapii choroby stosuje się leki przeciwzapalne, immunosupresyjne i biologiczne oraz leczenie operacyjne. Integralnym elementem terapii jest też odpowiednia dieta - lekkostrawna, z ograniczoną ilością błonnika, mleka i potraw wzdymających.
Aby sprawdzić rolę różnych tłuszczów w prewencji WZJG, naukowcy z University of East Anglia w Norwich przeprowadzili badania, które objęły ponad 25 tys. mieszkańców hrabstwa Norfolk w wieku od 40 do 65 lat. Na początku nikt z nich nie cierpiał na to schorzenie. Wszyscy musieli prowadzić szczegółowe dzienniczki na temat dziennego spożycia różnych pokarmów. Zostały one później przeanalizowane przez specjalistów w dziedzinie żywienia. W ciągu 11 lat od momentu rozpoczęcia badań WZJG zdiagnozowano u 22 osób.
Jak obliczyli naukowcy, ryzyko rozwoju tego schorzenia było o 90 proc. niższe u tych uczestników badania, którzy spożywali największe ilości produktów z kwasem oleinowym. Za najbogatsze źródło tego związku uważa się oliwę z oliwek, choć występuje on również w oleju arachidowym, oleju z pestek winogron oraz tłuszczach zwierzęcych (np. w maśle).
"Kwas oleinowy zdaje się zapobiegać rozwojowi WZJG poprzez blokowanie związków chemicznych zaostrzających procesy zapalne, będące podłożem tej choroby" - komentuje prowadzący badania dr Andrew Hart.
Jak szacuje specjalista, poprzez zwiększenie ilości kwasu oleinowego w naszej diecie można by zapobiec blisko połowie przypadków WZJG. Aby uzyskać efekt ochronny wystarczyłoby spożywać dwie do trzech łyżek oliwy z oliwek dziennie.
Badacz zastrzega zarazem, że w przyszłości konieczne jest przeprowadzenie podobnych badań w innych krajach, co pozwoli zweryfikować uzyskane przez jego zespół wyniki. Jeśli okaże się, że kwas oleinowy faktycznie pełni ochronną rolę w jelitach, to można będzie zacząć rozważać wprowadzenie odpowiednich modyfikacji dietetycznych w ramach prewencji WZJG. Warto będzie też sprawdzić, czy suplementy z kwasem oleinowym mogłyby pomóc w terapii tego schorzenia.
Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich badań na konferencji podczas Tygodnia Chorób Układu Trawiennego, który odbywa się w Nowym Orleanie.