Dlaczego zepsuta ryba pachnie lepiej od róży?

Być może róże pachną lepiej niż zepsuta ryba, jednak to właśnie ją mózg wykrywa znacznie szybciej i dokładniej, donoszą naukowcy z Universite de Montreal i University of Pennsylvania - informuje Physorg.

"Sugeruje to, że system węchowy szybciej i dokładniej reaguje na bodźce, które sygnalizują potencjalne niebezpieczeństwo. Wiemy, że mózg szybciej wykrywa agresywny wyraz twarzy niż uśmiech. Ta umiejętność była prawdopodobnie pozostałością po naturalnej selekcji, aby pomóc nam zidentyfikować nagłe niebezpieczeństwo. Gniewna twarz wskazuje, że potencjalny wróg jest gotowy do ataku"- powiedział Frasnelli z Universite de Montreal.

Frasnelli zastanawiał się, czy ten sam mechanizm funkcjonuje również w przypadku zapachu. 40 uczestników badania zostało poproszonych o naciśnięcie przycisku, kiedy tylko poczują równie intensywny zapach, co poprzednio.

Ich zadaniem było porównanie zapachu róż z zapachem brudnych skarpetek, a także porównanie zapachu jedzenia: pomarańczy i zepsutej ryby. Wyniki badania sugerują, że ryba była odczuwana średnio po 1,3 milisekundzie, podczas gdy wszystkie inne zapachy po 1,7 milisekundzie.

Wprawdzie zapach skarpetek został przez uczestników badania opisany, jako najbardziej nieprzyjemny, jednak to nieprzyjemny zapach pożywienia został wykryty najszybciej. Okazuje się więc, że te same instynkty obronne opierające się o zmysł wzroku funkcjonują także w systemie powonieniowym. Ponadto badanie wykazało, że zarówno mężczyźni, jak i kobiety reagują równie szybko na te same bodźce.

Źródło: PAP

Foto: openphoto.net

ostatnia zmiana: 2010-09-14
Komentarze
Polityka Prywatności