Jak się okazuje, jeśli chodzi o słodkości, muszka owocówka ma bardzo zbliżone do ludzi preferencje smakowe. Dzięki temu można wykorzystać ten gatunek (Drosophila melanogaster)w pracach nad nowymi syntetycznymi słodzikami, stosowanymi jako alternatywa dla cukru - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Fakt ten wykorzystali naukowcy z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (Australia), gdzie prowadzone są prace nad nowymi, lepszymi słodzikami - czyli syntetycznymi substancjami stosowanymi zamiast zwykłego cukru przez osoby będące na diecie. Dziś oferowane słodziki, nie do końca odpowiadają ludzkim podniebieniom (np. są zbyt słodkie) lub wywołują u niektórych różnego rodzaju problemy układu pokarmowego. Z tego powodu, od jakiegoś czasu prowadzone są badania nad nowymi preparatami, które byłyby zarówno smaczne (odpowiednio słodkie), jak i bezpieczne dla ludzkiego zdrowia.
Przygotowano kilka próbek różnych, tradycyjnie stosowanych cukrów oraz słodzików. Preparaty przygotowane były w pary, gdzie każda z nich zmodyfikowana została innym barwnikiem (czerwonym lub niebieskim). Nad słodkimi, barwnymi preparatami wypuszczano owady, które według swych upodobań zjadały cukier lub słodzik.
Po owadziej uczcie, naukowcy analizowali zmianę barwy odwłoka. W zależności od tego, co owady zjadły w przeważającej ilości, ich odwłoki były niebieskie lub czerwone. Gdy muszce smakował tak samo cukier jak słodzik, jej barwa była pośrednia, czyli fioletowa. Muszki, które nie zmieniły barwy stanowiły grupę osobników, która nie gustowała w proponowanym słodkim menu.
Dalsze prace mają na celu sprawdzenie, czy syntetyczny preparat, na który zdecydowała się większość Muszek owocówek będzie nadawał się również, jako słodzik dla ludzi. Chodzi o sprawdzenie braku obecności negatywnych objawów ubocznych stosowania słodziku, jak również potwierdzenie walorów smakowych przez testujących preparat ludzi.