Biopaliwa staną się siłą napędową polskiej branży tłuszczowej. Aby nie zmarnować szansy, coraz więcej producentów oleju stawia na produkcję estrów - informuje "Rzeczpospolita".
Polskie zakłady tłuszczowe przerabiają rocznie około 1,5 mln ton rzepaku. Na cele spożywcze wykorzystują około 1 mln ton ziarna.
"Rynek biopaliw dopiero się w Polsce rozwija, dlatego firmy wykorzystują do ich produkcji jedynie nadwyżki surowca" - powiedział podczas konferencji Stanisław Rosnowski, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (PSPO), a także wiceprezes giełdowej spółki Elstar Oils.
Sytuacja ta już wkrótce powinna się jednak zmienić. Zdaniem Stanisława Rosnowskiego nic nie stoi na przeszkodzie, aby już w połowie przyszłego roku ruszyła w Polsce sprzedaż biopaliw. Przetwórcy rzepaku spodziewają się, że w najbliższym czasie to właśnie estry będą siłą napędową branży.
Źródło: http://www.naukawpolsce.pl