Białe wino dla faraona
Władca starożytnego Egiptu faraon
Tutenchamon lubił białe wino - sugerują hiszpańscy archeolodzy po analizie osadów z naczyń znalezionych w grobowcu faraona.
Naukowcy z Uniwersytetu Barcelońskiego wykorzystali
chromatografię cieczową oraz spektrometrię masową do zbadania
osadu z sześciu naczyń, które odkryto w grobowcu Tutenchamona -
czytamy w ostatnim numerze "New Scientist"
Okazało się, że wszystkie próbki zawierały kwas winowy - związek
chemiczny występujący w winogronach. Jednak tylko w jednym z
naczyń wykryto dodatkowo kwas syryngowy, który można znaleźć
jedynie w skórce czerwonych winogron, nadającej czerwonemu winu
jego kolor.
Nieobecność tego związku w pozostałych pięciu naczyniach
sugeruje, że mogło się w nich znajdować białe wino. Naukowcy
uważają za raczej nieprawdopodobne, aby egipscy winiarze potrafili
usuwać skórki z czerwonych winogron - tak jak to robią dzisiejsi
producenci win. Wnioskują z tego, że białe winogrona
prawdopodobnie istniały w Egipcie w czasach Tutenchamona.
W starożytnym Egipcie czerwone wino często umieszczano w
grobowcach, aby towarzyszyło ludziom w przejściu do życia po
śmierci. Teraz okazuje się, że "serwowano" tam również białe wino.
"Egipcjanie uważali białe wino za dobry i cenny trunek" - uważa
jedna z badaczek Rosa Lamuela-Raventos. Badania opublikowano na
łamach "Journal of Archaeological Science".(PAP)